سرمایهگذاری درآلمان
فهرست مطالب
مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی در آلمان
سرمایهگذاران و کارآفرینان که برای آلمان فرصتهای اقتصادی به ارمغان می آورند، میتوانند در این کشور اقامت داشته باشند. برای اقدام به این کار، میبایست طرحی دقیق و واضح از برنامه ی کاری خود در آلمان را ارائه دهید و اطمینان حاصل کنید تمام شرایط لازم برای دریافت این ویزا را برآورده کرده اید. در حال حاضر، حداقل سرمایه ی لازم برای این کار حدود 250000 یورو میباشد. اگر موفق به اخذ ویزای سرمایهگذاری در آلمان شدید، میتوانید پس از 3 سال به طور نامحدود مجوز اقامتتان را تمدید کنید و این یعنی میتوانید هر زمانی که بخواهید از آلمان خارج شوید و دوباره بازگردید.
انواع مختلف اقامت آلمان از طریق سرمایه گذاری (اقامت آلمان از طریق ثبت شرکت)
- فعالیت حرفهای فردی (نظیر رستوران یا مغازه فرش فروشی)
- تاسیس شرکت مدنی (۲ نفر یا بیشتر)
- تاسیس شرکتهای شخصی (تضامنی)
- تاسیس شرکت با مسئولیت محدود
- تاسیس شرکت سهامی
- تاسیس شعبه
- دفتر نمایندگی
- شعبه مستقل
- شعبه وابسته (مانند دفتر کارخانه، انبار پخش کالا و یا کارگاه)
همچنین برای سرمایه گذاری میبایست ویزای خوداشتغالی دریافت کنید که این ویزا زیرمجموعه ی ویزای کاری است. برای دریافت ویزای خوداشتغالی، باید ثابت کنید:
- سرمایهی لازم را دارید.
- سرمایه گذاری شما برای آلمان سودآور است.
- سرمایه گذاری شما مورد نیاز کشور آلمان است.
مهمترین شکلهای قانونی فعالیت اقتصادی در آلمان عبارتند از:
- فعالیت حرفهای فردی (مانند رستوران یا مغازه فرش فروشی)
- تاسیس شرکت با مسئولیت محدود GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)
- تاسیس شعبه
- دفتر نمایندگی
- شعبه مستقل
- شعبه وابسته (مانند دفتر کارخانه، انبار پخش کالا و یا کارگاه)
- فعالیت حرفهای فردی (مانند رستوران یا مغازه فرش فروشی)
توجه داشته باشید که در این نوع فعالیت نیاز به تأسیس شرکت نبوده و میتوان با گرفتن اجازه کسب Gewerbeanmeldung این نوع کارهای صنفی و تجاری را شروع نمود. بعضی از این فعالیتهای شغلی نیاز به گرفتن اجازه ویژه نبوده (مانند فرش فروشی، خواربار فروشی، صادرات و واردات) ولی برای بعضی از آنها باید اجازه ویژه آن کسب گرفته شود، مانند (رستوران، تاکسی)
تاسیس و ثبت یک شرکت (شرکت مستقل) به شکل یک شرکت با مسئولیت محدود (GmbH)
برای سرمایه گذاران ایرانی میتوان پیشنهاد داد که برای فعالیت اقتصادی خود در آلمان یک شکل اقتصادی مستقل از راه تاسیس و ثبت یک شرکتTochtergesellschaft به شکل شرکت با مسئولیت محدود که سادهترین و بهترین نوع فعالیت در بازار اقتصادی آلمان می باشد، انتخاب نمایند. تاسیس و به ثبت رساندن شرکت با مسئولیت محدود را می توان با یک شخص Ein-Mann-GmbH یا بیشتر (اعم از حقیقی یا حقوقی) تاسیس نمود. حداقل سرمایه جهت اقامت سرمایه گذاری آلمان ۲۵۰۰۰ یورو باشد.
برای تاسیس و ثبت این نوع شرکت یا مستقل نیاز به ارائه و تقدیم:
- مدارک مربوط به شخص متقاضی ثبت شرکت مستقل
- مدارک مربوط به شرکت مادر در ایران
- مدارک مربوط به شعبه آلمان می باشد. مانند مجوز فعالیت صنفی Gewerbeanmeldung در ضمن هزینههای تاسیس و ثبت شرکت باید پرداخت شوند.
اساسنامه برای نمونه باید شامل موارد زیر باشد:
- نام شرکت
- اقامتگاه اصلی شرکت
- موضوع شرکت
- نام کلیه شرکاء یا صاحبان سهم الشرکه یا مؤسسین شرکت با نشانی آنها
- تعیین مدیر عامل برای شرکت
- ثبت در دفتر ثبت شرکت ها
توجه فرمائید که پس از ثبت شرکت در دفتر ثبت شرکتها دارای شخصیت حقوقی شده و مسئولیت صاحبان سهم الشرکه محدود به سهم الشرکه آنها میباشد و شخصاً مسئول پرداخت دیون شرکت نمی باشند.
این شرکت از شرکت مادر مستقل بوده و دارای شخصی، مدیریت، سرمایه، اقامتگاه، تابعیت، ترازنامه و حسابداری مستقل بوده و تنها وجه اشتراک با شرکت مادر ایرانی یکی بودن صاحبان سرمایه میباشد. شرکت از هر لحاظ تابع قوانین آلمان بوده و با آن به شکل یک شرکت آلمانی رفتار خواهد شد. وکلالت در موارد حقوقی بین المللی جزء تخصصی ترین خدمات ما می باشد.
محدودیتی نیز از لحاظ مقدار سهام یا سهم الشرکه یا سرمایه گذاری نبوده و ایرانیان میتوانند ۱۰۰% سرمایه را دارا باشند. همچنین شرکت موظف به پرداخت مالیات بوده و پرداخت انواع مالیاتهایی که برای این نوع شرکت قانوناً مقرر است، الزامی است.
هزینههای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
هزینه کامل برای ثبت شرکت بین ۹۰۰۰ الی ۱۳۰۰۰ یورو می باشد و این هزینه شامل هزینه های ثبت شرکت، تهیه اساسنامه، آگهی ها، مشاوره حقوقی و گرفتن مجوز صنفی و ترجمه های مدارک به زبان آلمانی است. این مبلغ شامل گرفتن مجوزهای خاص، افتتاح حساب بانکی در بانکهای آلمان نمی باشد.
در این گونه موارد شرکت نیاز به یک مشاور مالیاتی جهت تنظیم دفاتر، سود و زیان و محاسبه ارزش افزوده یا مالیات بر مصرف و ترازنامه و مالیات سالیانه خواهد داشت. از موارد مهم دیگر این است که شرکت باید دارای یک محل اقامتی یا نشانی باشد که برگه های قانونی و نامه ها به این آدرس پست شوند.
تاسیس شعبه Niederlassung
اشخاص ایرانی میتوانند مبادرت به تاسیس و ثبت شعبه اعم از مستقل و وابسته بنمایند. اشخاص حقیقی یا حقوقی میتوانند اقدام به تاسیس شعبه بنمایند که تاجر یا بازرگان کامل Vollkaufmann باشند به عنوان مثال یک بقالی کوچک نمیتواند شعبه در آلمان تاسیس کند ولی تولید کننده مواد غذائی یا تاجر بزرگ فعال در صادرات و واردات حق تاسیس و ثبت شعبه دارد. تمام شرکتهای تجاری با شخصیت حقوقی مستقل از نظر قانون آلمان تاجر کامل بوده و مجاز به تاسیس شعبه میباشند. افراد دیگر که تاجر کامل نمی باشند میتوانند فقط شعبه غیر مستقل تاسیس نمایند در این موارد بهتر است از مشاوران ما برای بررسی بیشتر یاری بگیرید.
شعبه میتواند به شکل
- شعبه مستقل ( Selbständige Niederlassung Zweigniederlassung)
- شعبه وابسته مانند دفتر کارخانه، انبار پخش کالا و یا کارگاه ( Unselbständige Niederlassung Betriebsstätte) تاسیس شود.
شعبه مستقل (Selbständige Niederlassung Zweigniederlassung)
تاسیس شعبه مستقل یک شرکت ایرانی در آلمان دارای شخصیت حقوقی مستقل نبوده و از شرکت مادر ایرانی در ایران از لحاظ سازمانی وحقوقی جدا نیست. شعبه از لحاظ سازمانی و حقوقی تابع و جزئی از شرکت مادر ایرانی بوده و تابع قوانین ایران است.
خصوصیاتی که یک شعبه مستقل دارد در زیر بیان شده است:
- یک شعبه مستقل چنان باید سازماندهی یابد که بتواند با استقلال کلیه کارهای تجاری را در آلمان انجام دهد.
- این سازماندهی باید به شیوه ای باشد که با از بین رفتن شرکت مادر بتواند به کارهای تجاریش ادامه دهد، و خللی در کارهایش رخ ندهد.
- شعبه مستقل باید دارای ترازنامه جداگانهای در شرکت مادر باشد شعبه باید مدیریت جداگانه با اختیارات عقد قراردادها و سرمایه مستقل از مادر داشته تا بتواند این اختیارات عملی شوند.
مواردی که باید در تاسیس شعبه مستقل رعایت شود:
- نام شعبه و نام شرکت مادر معمولاً یکی میباشد.
- شعبه از لحاظ مکانی از شرکت مادر ایرانی جدا میباشد.
- قراردادها و اعمال تجاری انجام یافته توسط مدیر شعبه در ظاهر بنام شعبه و در باطن متعهد و منتفع شرکت مادر است، حتی اگر شعبه دارای سرمایه مستقلی باشد.
- قوانین آلمان در شرکت برتری دارد بدین مفهوم که ترازنامه، حساب سود و زیان تابع قوانین ایران نبوده و تابع قوانین آلمان میباشد.
مدارک مورد نیاز برای تاسیس یک شعبه مستقل
- مدارک مربوط به شخص متقاضی ثبت شعبه
- مدارک مربوط به شرکت مادر در ایران
- مدارک مربوط به شعبه آلمان، مانند مجوز فعالیت صنفی Gewerbeanmeldung
در ضمن هزینههای تاسیس و ثبت شرکت باید پرداخت گردد. همچنین شعبه موظف به پرداخت مالیات بوده و پرداخت انواع مالیاتهایی که برای این نوع شرکت ها و شعبه قانوناً مقرر است، الزامی است.
هزینههای ثبت شعبه مستقل
هزینه کامل برای ثبت شعبه مستقل بین ۸۰۰۰ الی ۱۰۰۰۰ یورو می باشد و این هزینه شامل هزینه های ثبت شعبه، آگهی ها، مشاوره حقوقی و گرفتن مجوز صنفی و ترجمه های مدارک به زبان آلمانی است. این مبلغ شامل مجوز های خاص، افتتاح حساب بانکی در بانکهای آلمان نمی باشد.
شعبه مستقل باید دارای یک محل اقامتی یا نشانی باشد که برگه های قانونی و نامه ها به این آدرس فرستاده شوند.
سربرگ شعبه مستقل باید دارای اطلاعات زیر باشد:
- نام دفتر ثبت تجاری که شعبه در آن ثبت شده است (آلمان)
- شماره ثبت در دفتر ثبت تجاری (آلمان)
- نام کامل و نوع شرکت مادر ایرانی
- شماره و نام اداره ثبت شرکتها که در آن شرکت ثبت شده است (ایران)
اطلاعات دیگری بر طبق قانون آلمان مانند: نام شعبه، محل با نشانی کامل (شهر، کشور)، نام نمایندگان قانونی (حداقل یک نام و نام فامیلی)
شعبه وابسته (مانند دفتر کارخانه، انبار پخش کالا و یا کارگاه)
یک شرکت خارجی یا یک شرکت با سرمایه ایرانی ثبت شده در آلمان میتواند شعبههای غیر مستقل در شهرهای مختلف در آلمان داشته باشد (Filiale). این شعبههای غیرمستقل معروف به Betriebsstätte بوده و دارای مختصات زیر میباشد:
- این شعبهها از هر لحاظ وابسته به شرکت مادر میباشند.
- صورتحسابها یا رسیدهایی که صادر میکنند، باید بنام شرکت مادر باشد.
- این شعبهها فقط از لحاظ مکانی با شرکت مادر تفاوت داشته ولی از لحاظ فعالیت تجاری با شرکت مادر یک واحد تجاری را تشکیل میدهد.
- نام شعبه و نام شرکت مادر باید یکی باشد.
- هر شعبه باید جداگانه به اداره اصناف Gewerbeamt محل فعالیت معرفی شده و اجازه فعالیت صنفی Gewerbeanmeldung دریافت دارد.
تاسیس یک شعبه مستقل نیاز به ارائه مدارک زیر دارد
- مدارک مربوط به فرد متقاضی ثبت شعبه
- مدارک مربوط به شرکت مادر در ایران
- مدارک مربوط به شعبه در آلمان می باشد
دفتر نمایندگی Reprasentanz
دفتر نمایندگی امکان دارد که از طرف خود شرکت مادر اداره شود و از این نظر از هر جهت وابسته به شرکت مادر است یا ممکن است که این دفتر نمایندگی از طرف یک نماینده تجاری (با داشتن وکالت Handelsvertreter ( اداره شود. دفتر نمایندگی حق فعالیت مستقل مانند عقد قرارداد بنام خود نداشته و فقط میتواند فعالیت تجاری محدودی داشته باشد، فعالیت هایی مانند بازاریابی، خدمات پس از فروش و غیره از جمله فعالیت هایی است که دفتر نمایندگی میتواند انجام دهد.